“Vrijwilligerswerk bij Viore was voor mij een ontdekkingsreis in de zorg”

Rens (1967) werkt ruim drie jaar als vrijwilliger bij Viore. Na 25 jaar in het bedrijfsleven was hij toe aan ander werk. Hij snuffelde aan het onderwijs, maar dat was toch niet wat hij zocht. De zorg was ook een optie, maar omdat de mogelijkheden daar zo breed zijn vond hij het lastig kiezen. ‘Vrijwilligerswerk bij Viore was voor mij een ontdekkingsreis in de zorg.’

Rens

Waarde toevoegen

‘Ik heb biologie gestudeerd en had jarenlang gewerkt aan de ontwikkeling van medicijnen voor mensen met kanker. Viore leek me passend, ik dacht dat ik daar met mijn kennis wel waarde zou kunnen toevoegen. Dus meldde ik me aan als gids. Niet om medische vragen te beantwoorden, maar om de bezoekers mogelijke vragen mee te geven die ze aan hun arts zouden kunnen stellen.

Voordat ik begon liep ik een paar keer mee als gastheer. Dat was een goede manier om de organisatie en andere gastheren en -vrouwen te leren kennen. Ik merkte dat Viore laagdrempelig is, warm en zorgvuldig. Mensen stappen binnen om “op verhaal te komen”, soms zijn dat heftige verhalen. Je moet dan alle tijd en aandacht voor die mensen hebben. De mens ècht zien. Dat is precies wat ze bij Viore doen.’

Verkennen en herkennen

‘Ik heb de eerste paar jaar bij Viore verschillende rollen gehad. Ik ben gids geweest, heb een tijd yin yoga gegeven, ben ingevallen als vrijwilligerscoördinator en begeleidt nu al weer enige tijd de nabestaandengroep. Mijn reden om in de zorg te willen werken was zingeving. Ik dacht dat te kunnen bereiken met de kennis die ik meebracht, maar dat ik in de nabestaandengroep waardevol kan zijn, komt vooral doordat ikzelf ook mijn vrouw ben verloren na een heftig ziekbed. Ik begrijp die ervaring.

Elk jaar starten we, met twee begeleiders, in oktober met een nieuwe groep nabestaanden. We zien elkaar acht keer waarbij rouw en het delen van ervaringen centraal staat. Mensen die zich voor de groep aanmelden zitten vast, maar ze willen hun omgeving er niet mee lastig vallen. De herkenning die ze in de groep ondervinden geeft een bepaalde ontspanning, waardoor ze in beweging en met elkaar in contact komen.’

Naasten en nabestaanden

‘Zingeving is wat ik zocht, dat vond ik in het mensgericht bezig zijn. Het is waardevol om iedereen ruimte te geven, en naasten en nabestaanden bewust te maken dat ze ruimte mogen innemen. Dat geeft energie, vervulling. Natuurlijk loopt een bijeenkomst ook wel eens niet helemaal zoals je hoopte. Dat hoort erbij. Het is fijn dat je het met zijn tweeën doet en als dat nodig is je hart te luchten. Ik heb mijn plek wel gevonden als nabestaandenbegeleider. En ondertussen heb ik ook een baan in de zorg en ondersteun daar naasten van mensen met dementie.

Viore heeft mij echt geholpen bij het vinden van een nieuwe weg in mijn werkende leven. Het was een mooie combinatie van het brengen van mijn levenservaring en het opzoeken van die ontdekkingsreis. De rode draad is wederzijds vertrouwen.’

 

Viore iets voor jou?

Wil je ook graag ervaren wat Viore voor jou kan betekenen? Je bent van harte welkom om gewoon bij ons binnen te lopen. Heb je nog vragen? We beantwoorden ze graag!

Stel je vraag

Vrijwilliger bij Viore iets voor jou?

Wil jij ook graag iets betekenen voor een ander en het verschil maken voor mensen die geraakt zijn door kanker? Viore kan jouw hulp goed gebruiken!

Aanmelden

Blijf op de hoogte van ons nieuws!

Wil je eens in de maand onze nieuwsbrief ontvangen? Vul dan je gegevens in!

Aanmelden nieuwsbrief

Help mee!

Doneer en help Viore om het verschil te maken voor iedereen die leeft met kanker. Jouw bijdrage is van onschatbare waarde!

Doneer direct!